Jak na střevní chřipku

Co se děje v těle?

Příznaky gastroenteritidy jsou omezeny hlavně na gastrointestinální trakt. Obvykle jsou zasaženy sliznice žaludku a tenkého střeva. Naše tělo často reaguje na toto poškození zvracením a průjem. Zvracení je ochrannou funkcí těla, kterým se snaží odstranit patogeny. Průjem se vyskytuje proto, že omezená funkce střevních sliznic ponechává ve stravě více vody.
bolení břicha

Příznaky

Většina příznaků nastává několik hodin po infekci.

●     nevolnost
●     zvracení
●     silný průjem
●     bolení břicha
●     křeče v břiše

Navíc mohou nastat další příznaky:

●     únava a vyčerpání
●     bolesti těla
●     bolesti hlavy
●     horečka
●     krev ve stolici

Které příznaky se objeví a jak dlouho trvají, závisí do značné míry na typu patogenů. Je pravda, že gastrointestinální chřipka je zřídka vážnou hrozbou pro zdraví. Ale návštěva lékaře je vhodná ve všech případech, týkajících se dětí, starších osob, těhotných nebo kojících žen a lidí postižených imunodeficiencí.
horký čaj

Doporučené jídlo při infekci

Nejdůležitější a nejjednodušší věc, kterou můžete udělat při gastrointestinálním onemocnění, je pít. V malých šálcích zkuste pít vodu nebo bylinné čaje opakovaně, abyste vyrovnali ztrátu tekutin. Vedle pití je také důležité mít nějaké jídlo. I když je těžké jej udržet, vaše tělo potřebuje jídlo pro regeneraci. Kromě toho musí tělo kompenzovat nedostatek elektrolytu.
Zde jsou další tipy ohledně dobře stravitelných potravin:

●     zeleninový vývar
●     nudle
●     bílý chléb
●     brambory
●     jablečné pyré
●     banány

Měli byste se zdržet následujících potravin:

●     cukr a kofeinové nápoje
●     mléčné výrobky
●     alkohol
●     cola
●     preclíky
 

Co používat proti průjmu?

●     Mnoho plodů obsahuje pektiny, například jablka, mrkev, meruňky, kousky citrusů nebo kdoule.
●     Léčivé bláto– jedná se o velmi jemný písek, může vázat toxiny.
●     Aktivní uhlímůže vázat toxiny. Tento starodávný lék se prodává v lékárně.
●     Fenyklový a heřmánkový čajmají uklidňující účinek na gastrointestinální trakt.
●     Zelený a černý čaj: v nich obsažené třísloviny chrání střevní sliznici.
●     Čaj ze sušených borůvek:dvě čajové lžičky sušených borůvek zalijte 150 mililitrů vroucí vody. Obsahuje také třísloviny, které podporují střevní sliznici. Pomáhá pouze s mírným průjmem.

●     Zázvor a citronpomáhají proti nevolnosti a zvracení.

Tipy na prevenci

●     Věnujte pozornost hygieně, důkladně si myjte ruce.
●     Vyhněte se kontaktu s nemocnými lidmi Pokud je to možné, měl by nemocný člověk používat soukromou toaletu.
●     Vyhýbejte se nezpracovaným potravinám při dlouhých výletech. V zemích s horšími hygienickými standardy může konzumace syrových potravin rychle vydráždit střevní cesty.